Minion-optænding
  • Oprettet:07-04-2013
  • Rettet:19-04-2013
  • Af:

Perfekt tillow & slow

Minion-optændingen blev opfundet af amerikanske Jim Miniumon, der til en konkurrence havde brug for en perfekt måde at få gang i røggrillen Weber Smokey Mountain – en metode, der siden er gået verden rundt og i dag bliver brugt til low & slow barbecue.
Manden bag metoden

Manden bagmetoden

Minion-optændingen blev opfundet af amerikanske Jim Miniumon, der til en konkurrence havde brug for en perfekt måde at få gang i røggrillen Weber Smokey Mountain – en metode, der siden er gået verden rundt og i dag bliver brugt til low & slow barbecue.

I 1999 stod den amerikanske BBQ-entusiast Jim Minion midt i en grillkonkurrence. Ved sin side havde han en nysamlet Weber Smokey Mountain, der skulle i gang i en fart. Tiden var knap, og der var ikke tid til at læse manualen, så i stedet for at følge anvisningerne fyldte han kulkammeret med utændte briketter og et par klodser røgtræ. Derefter smed han omtrent 20 tændte briketter ovenpå, samlede røggrillen med vandfad og nåede hurtigt en temperatur på 110 °C – den helt rigtige temperatur til low & slow-tilberedning. Dét endte med at blive skabelsen af en af verdens mest brugte grillmetoder til netop low & slow og røgning på grillen.
Fra nødvendig idé til kendt grillmetode
Jim Minion og hans hold vandt nemlig en 1. plads for deres kylling, en 2. plads for deres spareribs, og teamet blev kåret som ”Best of Show”. Oven på den oplevelse postede Jim Minion sine erfaringer i et BBQ-forum på internettet – og som man siger: ”resten er historie”. Andre BBQ-entusiaster kunne se idéen i optændingsmetoden, der sikrer, at grillen hurtigt når de 110 °C, hvorefter kullene begynder at antænde hinanden som følge af den kædereaktion, der sker ned gennem de utændte kul. Dette sker stille og roligt og tager god tid, hvilket gør, at det bliver nemmere at holde temperaturen nede. Præcist det, man ønsker sig ved low & slow.

I dag er minion-optændingen en af de mest brugte, når folk skal røge eller grille low & slow. Ja, den er næsten blevet synonym med denne tilberedelsesform. Både fordi den virker, og fordi den er så nemt at gå til.
How to
En almindelig optænding i en Weber Smokey Mountain foregår ved, at man fylder ringen i kulkammeret med tændte briketter, hvorefter varmen reguleres med luftspjældene. Men minion-optændingen er lidt anderledes:
1) Kulkammeret fyldes med det ønskede antal utændte briketter eller kul (med et helt fyldt kulkammer kan man grille op imod et døgn). 
2)
 Den ønskede mængde røgtræ lægges ovenpå de utændte briketter eller kul. Det er en god idé at bruge chunks, da disse brænder længere. 
3)
 Derefter lægges omkring 20 tændte briketter eller kul ovenpå røgtræet og de utændte briketter eller kul. Er der koldt, skal man bruge flere end på en solskinsdag. 
4) Endelig placeres vandfadet, der er fyldt med med koldt vand i varmt vejr og varmt vand i koldt vejr i grillen. Kødet lægges på risten, alle spjældene åbnes, og det handler nu om at holde øje med temperaturen.

De tændte briketter og kul vil så stille og roligt tænde brændslet nedenunder. Når grillen når de ønskede 110 °C, reguleres lufttilførslen med bundspjældene, så temperaturen holdes konstant. Topspjældet skal derimod være åbent hele tiden for at sikre, at røggrillen ikke går ud. Det er vigtigt løbende at holde øje med, om der skal påfyldes ekstra briketter eller kul, ligesom man skal huske at fylde karret med vand.
Relateret