Røgning
  • Oprettet:07-04-2013
  • Rettet:25-04-2013
  • Af:

Tilsæt endnumere smag

Der er mange muligheder for at røge maden på en Webergrill. Og dét uanset om man vil røge på kuglegrill, gasgrill eller Weber Smokey Mountain. Det eneste, det kræver, er røgtræ og lysten til at eksperimentere ...
se fuld historie
Få styr på røgen

Få styr pårøgen

Der er mange muligheder for at røge maden på en Webergrill. Og dét uanset om man vil røge på kuglegrill, gasgrill eller Weber Smokey Mountain. Det eneste, det kræver, er røgtræ og lysten til at eksperimentere ...

Præcis hvor og hvornår mennesket fik idéen til at røge maden, vides ikke. Men sikkert er det, at det er en urgammel tradition, der i første omgang blev brugt som en måde at konservere mad på, så det kunne holde sig, og man derfor havde mad til længere hen på året. Sådan er det ikke helt længere. For i takt med at røgen blev mere raffineret og doseret, blev smagsløgene også overbevist om røgningens kvaliteter, og det begyndte at handle mindst lige så meget om smag.
 
Med grillens indtog i haverne, er røgning også blevet en trend inden for barbecue-kredse – og de senere år er røgning også vundet voldsomt frem i Norden. Røgningens store folkelige gennembrud kom med Minion-optænding, der på en enkel måde gjorde det nemt at holde konstante, lave temperaturer over lang tid. Og det er netop det, der er hemmeligheden bag røgning – lav temperatur i lang tid.
Rødder i det amerikanske
Siden oldtiden har der eksisteret deciderede røgovne, som man har røget maden i. Præcis som dengang er det også i dag primært kød og fisk, man røger – og sådan er det også typisk, når det foregår på grillen. 

Når det kommer til at røgning på grill, så handler det imidlertid ikke om konservering af mad, men udelukkende om at skabe en lækker smag. Det ser man eksempelvis i American barbecue, hvor røgen er et helt essentielt element, der har skabt en karakterisk smagsprofil kendetegnende for netop denne madgenre. 
Det essentielle røgtræ
Grillen er oplagt som røgovn – uanset om der er tale om en kuglegrill, en gasgrill eller Weber Smokey Mountain (også kendt som WSM, red.). WSM'en er udviklet specifikt til røgning og er derfor den absolutte løsning, men det kan sagtens lade sig gøre at give sig i kast med røguniverset på en almindelig grill. 

Det kræver ikke det store for at komme i gang med de elementære øvelser inden for røgning. Vigtigst er det at få fingrene i noget røgtræ, som kan bruges til formålet. Her skal man gå uden om harpiksholdigt træ – nemmest er det at holde sig til de typer røgtræ, man kan købe særligt til formålet, men man kan også sagtens bruge træet fra haven.

Når man vælger røgtræ, skal man først og fremmest vurdere, om det er nødvendigt at bruge chips eller chunks. Chips er gode at bruge, hvis der skal røges i kortere tid, da de har en kort brændetid. Chunks derimod er gode, hvis der skal røges i længere tid. Chips bør trække i vand en halv times tid, inden de smides på kullene i grillen eller i WSM'en. Det gør, at de ikke brænder så hurtigt og derfor ikke skaber sort røg – den sorte røg afgiver nemlig en bitter smag til maden.
Forskellige smagsvarianter
Dernæst bør man tage stilling til, hvilken type røgtræ man ønsker at bruge. De forskellige trætyper frigiver forskellig røgsmag. Æbletræ har eksempelvis en sødlig frugtig smag, mens hickory har en baconlignende smag. Det handler derfor om at finde det, der komplimentere råvaren bedst, og som man bedst selv kan lide.

Uanset hvilken type røgtræ man vælger, så er det vigtigt at dosere med omtanke. Når man røger mad på grillen, er en god tommelfingerregel, at man hellere bør starte ud med for lidt røgtræ end for meget, da man altid kan fylde mere på. Bliver maden overrøget, kan den blive uspiselig.
Sådan gør du
Når man har fundet det rette røgtræ, er det ultra nemt at få gang i røgeriet. På en kuglegrill kan man blot smide de vædede, afdryppede chips eller chunks direkte på kullene. Har man ikke helt styr på mængden af røgtræ, er en røgboks en god hjælp. Med sådan en kan man nemlig nemt fjerne den, når maden har fået tilpas med røg, og dermed sætte en stopper for røgningen.

En røgboks fungerer på den måde, at man blot lægger det vædede røgtræ heri, hvorefter boksen placeres på grillristen eller Flavorizer Bars, hvis der er tale om en gasgrill. På visse gasmodeller er røgboksen implementeret i grillristen.

På en Weber Smokey Mountain hælder man blot røgtræ – typisk chunks – i det nederste kammer oven på kullene eller briketterne.

For alle grilltyper gælder, at når træet er tilføjet, så vil man typisk lægge låget på grillen, vente til der opstår røg, hvorefter man vil placere maden på grillristen, lægge låget på og lade det røge den ønskede tid.
Røgudstyr hos Weber
Der findes special-røgbokse til Webers store gasgrill-serier, mens der også findes en universal røgboks, som passer til alle grill. Når det kommer til røgtræ, har Weber en bred vifte af trætyper, der spænder fra mild til kraftig smag. Er man i tvivl om, hvilken type man skal vælge, kan man også få en pakke med prøver på alle røgvarianter. Og sidst, men ikke mindst, kan man få tips og tricks til hjemmerøgeriet i Webers nye kogebog "Røg", der er skrevet af grillmesteren Jamie Purviance – eller på Weber Klubbens temaside om røg.
 
Se mere om Webers røgudstyr på www.webergrill.dk.
Relateret